Hoe geld verdienen met opties deel 2 vola, delta, skew en nog veel meer

http://beleggen.com/ja

De vorige keer hebben we gekeken wat call opties en putopties zijn en wat de voordelen zijn van opties ten opzichte van aandelen. Wat de termen in the money, out of the money en at the money. We gaan nu kijken naar hoe de zes factoren:

• de koers van het aandeel
• de uitoefenprijs
• de resterende looptijd van de optie
• de verwachte volatiliteit
• de rente
• en de eventuele dividenden
worden gebruikt om te berekenen wat de theoretische waarde is van een optie.

Een voorbeeld berekening van de theoretische waarde van opties
Aan de linkerkant van de calculator is het invoerdeel en de rechterkant is het uitvoerdeel. We nemen weer als voorbeeld Royal Dutch Shell en kijken naar de uitoefenprijs van 25. We voeren in dat de huidige koers € 27 is en kiezen als resterende looptijd van de optie 200 dagen, voeren in dat de rente op 1% staat, en dividendrendement op 5% en dat de volatility 15 is.

Bereken de invloed van de verschillende factoren
Het grote voordeel van zo’n calculator is dat je ook kunt kijken wat de invloed is van bijvoorbeeld een toename van de volatiliteit of een beweging van de koers. Zo kun je net zolang de variabelen aanpassen tot je het gewenste resultaat hebt, je kan er ook de grafieken van tonen et cetera et cetera.

De delta van opties: de correlatie met de onderliggende waarde
We zien allereerst de theoretische waarde van een optie, op basis van de door ons ingevoerde gegevens. De tweede is van groot belang, namelijk de delta. De delta is de mate waarin de premie van de optie verandert wanneer de onderliggende waarde veranderd. Ik kom hier later nog uitgebreider op terug.

De theta: de tijdswaarde van opties
Een ander belangrijk cijfer is de theta. De thèta, de t van tijdswaarde, dat is een makkelijk ezelsbruggetje, geeft aan hoeveel de optiepremie verandert wanneer er een dag verstrijkt. De call zal dus gemiddeld € 0,003 per dag in waarde verminderen. De waarde is circa € 2 voor 200 dagen. Je zou dus eigenlijk zeggen dat er gemiddeld € 0,01 per dag verdampt nietwaar?

De snelheid waarmee de tijdswaarde verdampt, varieert
Op dit moment verdampt er 0,3 cent per dag en dit loopt steeds verder op naarmate de optie richting de expiratiedatum beweegt. Ook zal de tijdswaarde sneller of minder snel verdampen afhankelijk van de koers van de onderliggende waarde. Later hierover meer.

Een voorbeeld van de delta
Laten we kort even kijken naar een voorbeeld. De delta van de call is 0.709. De waarde van de delta noteert tussen nul en 1. Een delta van 0.7 geeft aan dat de premie van de optie met circa 70% de onderliggende waarde volgt. Wanneer Royal Dutch Shell stijgt van € 27 naar € 28, dan mogen we verwachten dat de premie van de optie met € 0,70 stijgt. Dus van circa € 2 naar € 2,70.

Beweegt de optie in de richting die u verwacht?
Op deze manier kun je berekenen of je het gewenste resultaat krijgt met de optie die nu aan het doorrekenen bent. Veel mensen denken dat de optie altijd mee beweegt in de richting van de onderliggende waarde. Zeker opties die vlakbij de expiratiedatum zitten, kunnen nog al eens de andere kant op bewegen, namelijk wanneer er meer tijdswaarde uitloopt dan er een intrinsieke waarde bijkomt.

Goedkoop is duurkoop geldt ook bij opties
Wellicht heeft u dit ook wel eens meegemaakt, dat de koers van het aandeel, zoals je had verwacht, netjes oploopt, maar dat de premie van de optie niet mee stijgt? Blijkbaar had u dan een optie met een te lage delta. Dit zien wij bijvoorbeeld bij de out of the money opties en de opties die bijna expireren. Veel mensen kiezen deze opties, omdat deze lekker goedkoop zijn.

Een hogere delta is beter
Beter is het om te zoeken naar opties, die een hogere delta hebben. Ik kom nog uitgebreid terug op een strategie hoe we het maximale uit de delta kunnen halen, maar zal eerst even laten zien wat het effect is van een beweging van de koers van Royal Dutch Shell op de premie van de opties.

De delta loopt op bij een stijging van de onderliggende waarde
Laten we allereerst eens kijken naar een stijging van Royal Dutch Shell met 1 euro. Wanneer we dit doorrekenen, dan zien we dat de premie netjes oploopt van € 2 naar € 2,70. Dus 0,7 (de delta) maal € 1 is € 0,70. Op dit moment is de relatie tussen de koers van het aandeel en de optie dus 70%. Merk op dat de delta door de stijging is gestegen van 70% naar 80%.

Met de delta kunnen we ook de daling berekenen
Vervolgens kunnen we kijken naar een daling van Royal Dutch Shell met een euro. Wanneer we dit doorrekenen dan zien we dat de premie netjes daalt van € 2 naar € 1,30. Dus 0,7 (de delta) maal € 1 is € 0,70. Ook hier weer is de relatie tussen de koers van het aandeel en de optie dus 70%.

Concentreer altijd op de delta
Wanneer je het maximale resultaat van je investering wil, concentreer dan altijd op de delta. Koop dus niet de goedkope opties, met de lage delta, zoals out of de money opties met een lage kans op winst. Opties bewegen dus niet 1 op 1 mee met de onderliggende waarde.

Plaats een reactie